TOLKVOORZIENINGEN AANVRAGEN
WANNEER JE EEN TOLKVOORZIENING ONTVANGT KUN JE KOSTELOOS EEN TOLK INZETTEN.
LEES HIERONDER HOE JE DEZE ONTVANGT.
Slechthorende, dove en doofblinde mensen kunnen terecht bij één centraal loket voor het aanvragen van tolkuren. Als je een tolk wilt inzetten voor het volgen van een lesuur of college, het bijwonen van een vergadering of een bezoek aan een dokter, heb je vanaf 1 juli 2019 enkel nog contact met UWV en Tolkcontact.
Alle bemiddelingsaanvragen, ingeplande en afgeronde tolkopdrachten staan in één digitale omgeving van Tolkcontact.
Voor tolkgebruikers betekent dit dat zij een beter inzicht krijgen in hun gebruikte en nog beschikbare tolkuren, voor zowel onderwijs, werk als privésituaties. Ook voor tolken is de verandering gunstig, omdat Tolkcontact de facturatie voor de tolkopdrachten in alle genoemde situaties verzorgt.
TOLKUREN AANVRAGEN
Bij UWV in Utrecht is een speciaal team dat zich bezighoudt met de toekenning van tolkuren. Neem contact op met het UWV als
- je tolkuren wilt aanvragen
- je extra tolkuren wilt aanvragen
- je wijzigingen wilt doorgeven
TOLKINZET VOOR ELKE SITUATIE
Als je slechthorend, doof of doofblind bent en een gebarentolk of schrijftolk wilt inzetten, dan heb je tolkuren nodig. Deze uren kun je aanvragen bij het UWV.
EEN SCHRIJFTOLK IN DE PRIVESFEER
Voor een tolkvoorziening in de privésfeer kun je tolkuren voor de leefsituatie aanvragen. Ben je doof of slechthorend dan heb je recht op 30 tolkuren per jaar. Voor doofblinden is dit 168 tolkuren per jaar. De tolkvoorziening hoef je maar één keer aan te vragen. Daarna worden de tolkuren ieder jaar automatisch opnieuw toegekend.
EEN SCHRIJFTOLK IN HET ONDERWIJS
Voor onderwijssituaties geldt een vergoeding van 1000 uur voor leerlingen in basis-, voortgezet of hoger onderwijs. Voor leerlingen het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt 1600 uur vergoed.
Voor onderwijs krijg je een meerjarige toekenning. Daarna moet je opnieuw je uren aanvragen.
EEN SCHRIJFTOLK OP HET WERK
Maak je gebruik van hoorhulpmiddelen op het werk, maar blijf je vermoeid na een volle werkdag? Misschien houd je wat meer energie over door een schrijftolk in te zetten.
Werk je in loondienst dan ontvang je tolkuren om maximaal 15% van je werktijd een schrijftolk in te kunnen zetten. Volg je een opleiding voor het werk, is er een reorganisatie of begint je met een nieuwe functie? Check bij het UWV of je tijdelijk meer uren kan krijgen. Werk je als zzp’er, dan wordt 25% van de werktijd aan tolkuren vergoed.
Een toekenning voor werkuren wordt na een jaar automatisch verlengd, tenzij je een contract voor bepaalde tijd hebt. Dan moet je na het aflopen van je tijdelijke contract de voorziening opnieuw aanvragen.
IK HEB TOLKUREN, MAAR HOE VIND IK EEN TOLK?
WANNEER JE EEN TOLKVOORZIENING HEBT ONTVANGEN KUN JE TOLKEN ZOEKEN EN BENADEREN VIA VERSCHILLENDE PLATFORMS.
EEN OVERZICHT VAN WAAR JE SCHRIJFTOLKEN VINDT STAAT HIERONDER
STICHTING RTGS
Hier vind je een overzicht van gekwalificeerde tolken gebarentaal en schrijftolken in Nederland. De tolken kun je benaderen via de aangegeven contactgegevens.
TOLKCONTACT
Je kan op verschillende manieren een tolk zoeken op Tolkcontact.
Je kunt
- zelf een passende tolk zoeken
- een tolk vragen die al eens eerder voor je heeft getolkt
- Tolkcontact laten zoeken
- je opdracht op het prikbord zetten
Zelf een tolk zoeken
In het systeem van Tolkcontact kun je jouw tolkaanvraag invoeren. Als je dan je klikt op ‘ik zoek zelf een tolk’, verschijnt er direct een lijst met tolken die passen bij jouw tolkaanvraag.
Je kunt vervolgens zelf kiezen welke van de tolken je wilt benaderen voor de opdracht. De tolk ontvangt automatisch bericht en kan de opdrachten aannemen of niet.
Tolkcontact laten zoeken
Als je wilt dat Tolkcontact een tolk voor je zoekt, dan kun je de aanvraag zelf invoeren op mijn.tolkcontact.nl. Je kunt ook mailen, sms’en of bellen. Tolkcontact gaan dan voor je op zoek naar een passende tolk.
Het prikbord
In het systeem van Tolkcontact kun je jouw aanvraag op een prikbord plaatsen. De opdracht is dan zichtbaar is voor alle tolken die zijn ingelogd. Tolken kunnen aangeven of zij interesse hebben in de opdracht. Zodra een tolk interesse heeft in je aanvraag, krijg je bericht per e-mail. Je kiest vervolgens zelf de tolk van je voorkeur. Er kunnen maximaal vijf tolken op je aanvraag reageren. Je kunt een tolk ook afwijzen, dan verdwijnt deze uit de lijst en komt er plek vrij voor een andere tolk.
NEDERLANDSE SCHRIJFTOLKEN VERENIGING NSV
Hier vind je een kaart zodat je een schrijftolk kan zoeken die in de buurt woont. Zoom in en klik op de ballonnetjes om de contactgegevens te zien en wat een tolk kan bieden aan extra diensten, zoals Text on Top of de Velowalker.
RECHTSTREEKS BENADEREN
De tolken kun je via de beschikbare contactgegevens benaderen. Heb je contactgegevens van een tolk, dan kun je de tolk ook rechtstreeks vragen.
Ik sta bij alle bovenstaande platforms geregistreerd, dus dat is één van de manieren om mij aan te vragen als schrijftolk. Je mag mij ook rechtstreeks benaderen door te mailen, sms’en, WhatsApp’en of een Telegram te sturen.
WAAR KUN JE TSJIMK VOOR INHUREN?
EEN VAN MIJN MEEST ONDERSCHEIDENDE DIENSTEN IS HET TOLKEN VAN ENGELSTALIGE TOLKOPDRACHTEN. IK BEN EEN VAN DE WEINIGE SCHRIJFTOLKEN IN NEDERLAND DIE DIT AANBIED.
DAARNAAST HEB IK KENNIS VAN ALLE MOGELIJKE TECHNISCHE TOEPASSINGEN VOOR SPECIFIEKE TOLKSITUATIES.